Vinnare Oskarsgalan 2016

oskarsgalan_2016_emblem_cirkel

Låt oss stolt presentera Oskarsgalans vinnare 2016:

Årets företagare
Delas ut av Företagarna
Vinnare: Mikael Ågren
Motivering: 
I en tuff bransch med stabila konkurrenter och marginaler som kan skrämmas, har Mikael Ågren år efter år visat stor styrka med sin butik och med köp och start av nya företag. Han är en lokal elektronikhjälte som jobbar 24/7. Genom att själv bli smutsig om händerna, vara den första på plats och sist att lämna så förtjänar han all respekt.

Årets medarbetare
Delas ut av Oskarshamns-Tidningen
Vinnare: Kenneth Nilsson, hälso- och sjukvårdsenheten, Oskarshamns kommun
Motivering:
Årets medarbetare är mycket uppskattad av väldigt många. Tydliga egenskaper är samvetsgrann, envis och en person som klarat många stormar i knepiga ekonomiska situationer. Vår vinnare är en god lyssnare som står upp för sina anställda på ett mycket konstruktivt, modigt och rakryggat sätt.

Årets entreprenör
Delas ut av Atrinova
Vinnare: Telecenter med Kalle Eos och Peter Jansson
Motivering: 
Årets entreprenörer har med målmedvetet arbete och genom att alltid sätta kunden i fokus byggt upp ett framgångsrikt serviceföretag i Oskarshamn. Företaget har en stabil och växande verksamhet med god service med hög kvalitet och har stora utvecklingsmöjligheter i framtiden.

Årets pris för forskning och utveckling
Delas ut av Nova Utbildning, FoU & Affärsutveckling
Vinnare: Henrik Drake, filosofie doktor och forskare i miljövetenskap vid Linnéuniversitetet, och Mark Dopson, professor i mikrobiologi vid Linnéuniversitetet.
Motivering:
I år har Nova Forskning och Utveckling valt att belöna två forskare som bedriver framstående forskning i Äspölaboratoriet. Deras arbete har lett till upptäckten av en process i berggrunden som kan minska effekten av växthusgaser samt upptäckten av extremt små mikroorganismer som kan få betydelse för materialhållbarheten i bergrum. Resultaten har publicerats i mycket högt ansedda vetenskapliga tidskrifter.

Årets idrottsprestation
Delas ut av Fritidskontoret, Oskarshamns kommun
Vinnare: Craftstadens IBK, innebandy
Motivering:
Så sent som 2010 spelade laget i division 3. Den 12 april 2015 tog laget det historiska klivet upp i allsvenskan efter ett gastkramande kval.Dessförinnan vann även laget grundserien i division 1. Publiken vallfärdade till sporthallen under våren och flera gånger var det lapp på luckan. Det rådde kort sagt innebandyfeber i Oskarshamn.

Årets energi- och miljöpris
Delas ut av Oskarshamn Energi
Vinnare: Robin Eriksson
Motivering:  
Med ett stort intresse för uppvärmningsteknik av villor, har han i sitt hem med hjälp av solfångare och solceller i kombination med dagens uppvärmningstekniker, skapat ett avancerat system för microproduktion av el och värme till sin villa.

Årets granne
Delas ut av OKG AB
Vinnare: Therese Fjärem
Motivering: 
Therese Fjärem gör ett fantastiskt arbete med ensamkommande flyktingbarn, ett tufft arbete som kräver fingertoppskänsla. I alla lägen står hon upp för sina barn, både på arbetstid och privat. Det gör hon utan att slå sig själv för bröstet, och med ett mod och ett engagemang som vi inte ser hos många idag. Therese är, tack vare sitt arbete, en god granne till oss alla i kommunen och värd att uppmärksammas och hyllas!

Årets företagarkvinna
Priset delas ut av FöretagsCentrum i Oskarshamn ekonomiskförening
Vinnare: Annelie Engquist, Skrivstugan
Motivering:
Årets företagarkvinna är ett gott exempel på en entreprenör som engagerar sig till 100 procent i såväl kunder som anställda. Hon är en sann förebild och inspiratör för andra kvinnor och har under snart 25 år utvecklat sitt företag till vad det är idag. Vid tre tillfällen har hon funnits med på listan över Sveriges snabbast växande företag. 

Årets nydanare – folkets pris
Delas ut av Attraktiva Oskarshamn AB
Vinnare: Brädholmen event/Latitud 57
Motivering:
Brädholmen event och alla ideella insatser har gjort att Latitud 57 de senaste åren är en festival att räkna med nationellt. Slutsålt två år i rad och med otrolig feedback från regionen. Latitud-helgen är den största hemvändarfesten och skapar en stolthet hos invånarna. Handel, föreningar och företag utvecklas tillsammans med evenemanget. En otroligt viktig symbol för ett somrigt Oskarshamn.

Årets tillväxtpris
Delas ut av Almi Företagspartner
Vinnare: Mats Sjöstrand, A.M.O Klimatteknik AB
Motivering:
Årets vinnare av tillväxtpriset har haft en imponerande utveckling. Med en tillväxt för 2014 på 119 %, god lönsamhet och sunda finanser har man etablerat sig som ett respekterat företag inom sin bransch. Ledstjärnan har varit kvalitet, leveransprecision och miljötänk. Värdig vinnare är Mats Sjöstrand, A.M.O Klimatteknik AB.

oskarsgalan_datum_gold_2016