• baestaboendet_1_934x525

  Bästa boendet

  Det finns lägenheter.Och så finns det – lägenheter.
  Emanuel och IdaMellblom drog förstavinsten när de fick tag i en av Byggebos mest exklusivaboenden, alldeles vid havet.

  Längst upp i den anrika byggnaden Saltsjöbad i Havslätt bor paret. Huset är från slutet av 1800-talet och är bland annat byggt av virke från Fagerhults gamla kyrka.
  Detta syns direkt innanför dörren i Mellbloms taklägenhet.
  – Vår sex meter höga spiraltrappa har använts i kyrkan. Den leder upp i vårt alldeles egna utsiktstorn, säger Ida Mellblom.
  Utsikten går inte av för hackor heller. Från det inglasade utsiktstornet ser paret ut över skärgården och Furön.
  – Att sitta och äta frukost där uppe när solen går upp på morgonen, det är inte alla som har det så bra!

  5 bra saker med Saltsjöbad

  • Alldeles intill havet
  • Möjlighet till båtplats
  • Avkopplande utsikt
  • Unikt hus med historia
  • Nyrenoverade lägenheter
 • baestaboendet_2_934x525

  Bästa Boendet 2 (2)


  Bortsett från den rejäla studsmattan bredvid en lika storträdgårdspool, är villatomten rena byggarbetsplatsen med högar av lösvirke och isoleringsbalar. Vi trillar in i en halvfärdig hall och välkomnas sedan av hela gänget Westerlings, mitt i maten. Det ser faktiskt riktigt hemtrevligt ut och det är lätt att genast känna sig välkommen.
  – Ja, köket var det enda som var klart redan när vi flyttade in, säger Annika, 39, skämtsamt.
  Ludwig, 8, tar genast artigt i hand och presenterar sig. William, 12, har bråttom i väg till hockeyträningen medan Oliwer, 6, får hjälp av mamma att stoppa i sig de sista skedarna makaroner.
  – Gunnarsö är bäst med Oskarshamn! utropar trion i kör.
  – Jag har hoppat från sjuan i sommar, berättar Ludwig.

  Öppen planlösning

  Soluppgången går att avnjuta från vardagsrummet/köket också,som har stora fönster med ett härligt ljusinsläpp. Den öppna planlösningen,snedtaket, sovloftet och de många bjälkarna i taket, skapar en känsla mångaletar efter.
  – Det är verkligen en unik lägenhet, det finns nog ingen somliknar den. Det är rymligt, öppet och många fönster. Men närheten till havet ärnog det allra bästa, säger Emanuel Mellblom.
  Och havet är praktiskt taget precis utanför. Husetsgräsmatta sträcker sig ända ner till bryggan och småbåtshamnen. Ett dopp omkvällen är ingen omöjlighet, stranden är bara en bit bort. Dessutom går dennybyggda strandpromenaden går förbi huset och in till centrum. Väldigt bekvämtför den som vill promenera eller cykla, och samtidigt njuta av vyerna.
   
  – Det är kul att se att det händer mycket i Oskarshamn! Detsatsas både i centrum och runtomkring, säger Emanuel Mellblom, som äroskarshamnare från början.
  Både han och Ida tycker att Oskarshamn är en mysig stad attbo i. Att de fick tag i en lägenhet med Oskarshamns kanske bästa läge, varnågot av en lyckohändelse.
  Byggebo köpte sekelskifteshuset Saltsjöbad 2008 och bestämdesig direkt för att renovera. Taklägenheten var tidigare ett kontor, menbostadsbolaget såg möjligheterna till att fixa ett riktigt exklusivt boende.
  Det njuter Emanuel och Ida av. Varje dag.

 • skogslycka1_934X525

  Conny och katarina fann lycka i skogen 1 (2)

  Att förverkliga sina gröna drömmar genom att flytta från en trerummare i Växjö till en stor skogsgård i Misterhults socken kan ses som riktigt modigt. För Conny och Katarina Skoglycka kändes det helt naturligt.
  – Fast det är klart, för tio år sedan hade jagkanske inte varit redo, säger Conny och skrattar.

  Vi räknar till fjorton byggnader och 400 hektar. Det är alltså ingen dålig gård som paret Skoglycka nu förvaltar över.
  – Det finns en del att göra, säger Conny och blickar utöver ägorna. Alltid är det något som behöver underhållas.
  I januari 2012 fick Conny överta gården som hans mamma ärvt efter sin far. Det första året gick åt till att lära känna skogen och ta hand om det mest akuta.
  – Första månaden vandrade jag i stort sett bara runt och rekognoserade, säger Conny med ett leende.
  Nu är det inte så att lantlivet är helt nytt för den trettioettåriga skogsförvaltaren.
  – Jag är uppvuxen på en gård utanför Växjö, berättar Conny. Men det har aldrig varit en självklarhet att jag skulle gå i min fars fotspår.

  Tilltalande

  När ett eventuellt övertagande av gården för Conny Skoglyckas del kom på tal för första gången så började dock planerna ta form och han satsade direkt genom att skaffa sig en adekvat utbildning.
  – Morfar ville att jag skulle ha kunskap för att driva en gård. Därför gick jag Skog- och träprogrammet på Linnéuniversitetet i Växjö, säger Conny Skoglycka.
  Efter att ha bott in sig ordentligt på gården kombinerar han nu skogsarbetet med att jobba tvåskift på IntraLog i Oskarshamn.
  – Passar perfekt eftersom jag då får en hel del tid över till att få i ordning här, hålla efter skogen och ge mig ut på en och annan jakttur, säger en mycket nöjd Conny Skoglycka.

 • skogslycka2_934X525

  Conny och katarina fann lycka i skogen 2 (2)


  På gården bor nu både Conny, Katarina, sonen Carl och en hel del djur.
  – Ja, vi har både höns och får, berättar Katarina, och så hunden Tikka också förstås.
  Fåren använder familjen som gräsklippare och hönsen är både ett trevligt sällskap och en pålitlig äggleverantör.
  – Vi har uteslutande satsat på gamla hederliga lantraser för att på så sätt skapa en liten genbank och värna om den gamla hederliga småländska lantbrukskulturen.
  Katarina Skoglycka, som just nu är mammaledig från sittjobb som energi- och klimatstrateg på Oskarshamns kommun, hade väl knappast räknat med att hamna på landet.
  – Jag drömde om storstäder som Bryssel, London och New York, säger hon och skrattar. Men så hamnade jag här iOskarshamn och jag kan knappast vara mer nöjd. Katarina har utbildat sig till kulturgeograf och miljövetare i Sverige, Kanada och England. Ett jobb på länsstyrelsen fördehenne slutligen till Växjö och det var där hon träffade Conny.

  Nära

  Trots att Conny och Katarina bor mitt ute på landet känner de sig inte avskärmade från sällskapsliv och civilisation.
  – Avstånden är inte så stora, menar Conny. Här kan vi bo ute på landet i tystnaden och lugnet men ändå ha nära till staden där både våra jobb och vänner finns.
  – Bor du i en storstad kanske du ändå har över en timmes resväg till jobbet, fyller Katarina i. Då är det ju en ynnest att som vi få komma hem från jobbet till en egen gård där vi kan njuta och bara lyssna till tystnaden.

 • axtelius1_934X525
  Object reference not set to an instance of an object.
 • axtelius2_934X525
  Object reference not set to an instance of an object.
 • axtelius3_934X525
  Object reference not set to an instance of an object.

Vi vill att du ska kalla Oskarshamn för “hemma”

Att välja bostadsort är så mycket mer än bara en adress och bra jobb. Hela livet ska fungera och många saker ska klaffa. Vi hoppas att du ska hitta hem hos oss. Och genom den här sidan och de här artiklarna vill vi berätta mer om hur det är att bo och leva i Oskarshamn.

Framtidstro och självförtroende

Läs mer om Oskarshamn

Mer information:

Attraktiva Oskarshamn AB

Oskarshamn är en småstad vid havet. Vi erbjuder den lilla stadens charm, kreativa människor och galet bra utbud i föreningslivet. Bandy, hockey, ridning, orientering. På den punkten är vi riktigt bra. Vi kryddar det med ett par stora event varje år. Då är det party i hela stan.  Vi har hög medelinkomst och ett enormt starkt näringsliv.

Företagen bygger ut, nyrekryterar och satsar miljarder inför framtiden. Tyngden ligger i kraftindustrin och vi är verkligen ett eldorado för ingenjörer. En helt ny stadsdel planeras precis vid havet. Handeln har många nyetableringar senaste året och har mer på gång.  Känns den här beskrivningen bra så kommer du att trivas.