• scania_martin_1_934X525

  Scania – en riktigt bra start på yrkeslivet 1 (3)

  Borta bra, men hemma bäst.
  Nyutexaminerade civilingenjören Martin Perssons Scaniaresa har varit lång – och samtidigt spikrak.

  För Oskarshamnssonen Martin Persson, med en färsk civilingenjörsexamen i maskinteknik från Linköpings Tekniska Högskola, är Scania Engineer Program bara nästa steg på en lång Scaniaresa.
  – Det är verkligen få förunnat att ha såna jobbmöjligheter i sin hemstad,konstaterar han.
  Under gymnasietiden som feriearbetande montör, sommarteknolog flera gånger under högskolestudierna och han skrev förstås även sitt examensarbete på Scania Oskarshamn.
  – Jag fick chansen att testa på företaget, trivdes här och svårare än så är det egentligen inte, säger 26-åringen.

  Sätter prägel på framtiden

  Erfarenhetsinsamlingen har sedan växt på hela tiden.
  Genom SEP arbetar Martin nu som delprojektledare, för att hitta en bra lösning för logistikflödena mellan presshallen och den nya karossverkstaden,som ingår i de stora satsningar företaget gör vid hyttillverkningen i Oskarshamn för att öka den tekniska kapaciteten.
  – Efter otroligt många CAD-modeller och PDF-layouter är det häftigt att se en hel fabrik växa fram i verkligheten – samtidigt som man faktiskt är med och sätter sin prägel på framtiden här, säger Martin Persson.

 • scania_martin_2_934X525

  Scania – en riktigt bra start på yrkeslivet 2 (3)


  Bra nätverk med kontakter

  Per Gustavsson, gruppchef i presshallen, var handledare för Martin Perssonredan 2011–2012 då han under ett studieuppehåll jobbade somproduktionstekniker.
  – Martin utmärkte sig under sitt år här som extremt plikttrogen ochmålmedveten. Han är i dag också ett bra bevis på att det finns många vägar inoch även vidare inom Scania om man visar framfötterna, säger Per Gustavsson.
  Förutom handledare som fungerar som stöttning och bollplank, har Martinförstås stor glädje av sin kollega på ingenjörsprogrammet, Rasmus Jönsson.
  – Jag och Rasmus utnyttjar varandra genom att byta erfarenheter ochupplevelser, dessutom har vi blivit väldigt goda vänner. Vi har också fått ettbra nätverk med kontakter i Södertälje genom dem som går SEP där uppe, eftersomvi läser många kurser tillsammans, berättar Martin Persson.

  Många framtida karriärvägar

  Scaniai Oskarshamn har omkring 2 000 anställda och är Kalmar läns störstaindustriföretag.
  De hytter som tillverkas i Oskarshamn levereras till Scanias tre europeiskaslutmonteringsanläggningar i Sverige, Holland och Frankrike.
  –Att Scania är ett stort och världsledande företag med global verksamhet, göratt det finns oerhört mycket kompetens i hela organisationen – vilket samtidigtger väldigt många framtida karriärvägar. Det är onekligen en bra ochstimulerande miljö att växa och utvecklas i.

  Toppbetyg till idrottsstad

  Hemvändaren lämnar avslutningsvis också ett högt betyg på idrottsstadenOskarshamn.
  – Jag som har ett stort sportintresse har inga problem att fylla minfritid. Jag är själv inblandad i fotbollsklubben Oskarshamns AIK och vintertidgillar jag att titta på både ishockey och innebandy när IK Oskarshamn ochCraftstaden spelar.

 • scania_martin_3_934X525

  Scania – en riktigt bra start på yrkeslivet 3 (3)

  Martin Perssons Scaniaresa

  • 2007 och 2008, redan under gymnasietiden, provadeMartin Persson på Scania genom sommarjobb i monteringsverkstaden.
  • 2010 var Martin sommarteknolog på Scania, somstudent på civilingenjörsprogrammet vid Linköpings Tekniska Högskola.
  • 2011–2012 tog Martin ett studieuppehåll, drog tillMilano i åtta månader och jobbade sedan ett år som produktionstekniker ipresshallen på Scania.2
  • 2013 var Martin tillbaka i skolbänken och återigen sommarteknolog på Scania.
  • 2014 gjorde Martin sitt examensarbete på LiTH,förstås vid Scania Oskarshamn.
  • Samma år anställdes den nyblivnecivilingenjören och Martin jobbar i dag som delprojektledare inom ramen förScanias ingenjörsprogram SEP.

  Vägar in till Scania:

  • Sommarteknolog
  • Feriearbete
  • Examensarbete
  • Scania Engineer Program
  • Traineeprogram
  • Teknikeraspirant
  • Ledaraspirant

  Läs mer på www.scaniaoskarshamn.se/career/vara-vagar-in/

 • olof_1_934X525

  En mycket blöt framgångssaga 1 (2)

  Ung, driven, kreativ och målmedveten kastade han sig in i rollen som guru för oskarshamnarnas välbefinnande.
  Han tog sig inte vatten över huvudet.
  Snarare för Olof Erikssons berättelse tankarna till sagan om pojken av folket som fick prinsessan och halva kungariket.

  30-årige Olof Eriksson tituleras till vardags chef för Arena Oskarshamn. Kommunens främsta besöksmål. En anläggning som varje år har drygt en halv miljon besökare, lika många människor som söker sig till Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. En mötesplats där ishockey, fotboll, bandy, gym, annan föreningsverksamhet och företagsevanemang blomstrar. Men det där med titeln är fel. Han har ansvar för ytterligare 30 anläggningar, alla med uppgiften att öka kommuninvånarnas och för den delen också turisters och besökandes välbefinnande. Handlar om allt från den lilla badplatsen till den pågående utvecklingen av Kikebodalen och, naturligtvis mäktiga Arena Oskarshamn.
  – Anläggningschef är kanske det rätta namnet på tjänsten, säger han och ler.
  Ett jobb som handlar om både mjuka och hårda saker. Hans ambition är att leverera förutsättningar för invånarna till bästa möjliga friskvård, att skapa attraktiva mötesplatser liksom att hitta tekniska lösningar som varje år sparar miljonbelopp åt Oskarshamns kommun.

  Inte bakbunden

  Tillbaka till prinsessan och kungariket. Olof Eriksson anser att han som en medarbetare i Oskarshamns kommun har fått möjlighet att vara kreativ. Att han har fått röra sig utanför boxen och förverkliga idéer, som från början kanske lät mer korkade än innovativa.
  – Jag känner mig inte det minsta bakbunden av en stelbent kommunal organisation. Här är inget omöjligt, det omöjliga kanske bara tar lite längre tid att genomföra.
  Framgångssagan blir förstås ännu bättre av att han hittade sin Louise i Oskarshamn och att de nu har två barn.
  – Lyckligt lottat…ja….mycket!

 • olof_2_934X525

  En mycket blöt framgångssaga 2 (2)


  Tuff start

  Som 21-åring kom han till Oskarshamn ivrig och målmedveten och sökte jobb som badmästare vid nybyggda Arena Oskarshamn. Dåvarande fritidschefen Krister Holmgren föll för den charmige skåningen. Och det ska kommuninvånarna vara glada för.
  – Ung och med obetydlig erfaren. Endast med studier från Naturvetenskapsprogrammet och som nybakad badmästare i bagaget borde jag egentligen varit chanslös. Men det känns som inget är omöjligt i den här kommunen, att drömmar kan slå in.
   
  De tre första åren blev tuffa. Nybyggda Arena Oskarshamn drogs med en hel del byggtekniska fel. Krister Holmgren, nuvarande fritidschefen Daniel Stenberg och Olof Eriksson blev illa åtgångna av både media och allmänhet. Orättvist, förstås. Men trion redde ut stormen. Och sedan dess har Arena Oskarshamn stor plats i många oskarshamnarens hjärta.

  Jättesatsning

  Nu vill fritidsförvaltningen bygga ut Arena Oskarshamn för25 miljoner kronor. Större gym, nya attraktioner i baddelen, Mauritiusstrand, utomhuspool med exklusiva rekryteringsmöjligheter, ny VIP-restaurang, utomhusläktare och föreningslokaler. För att nämna några av de saker som ska förvandla Arena Oskarshamn till framtidens arena.
  – Stagnation är livsfarlig. Agerar vi inte nu kommer besöksfrekvensen att minska. Att inte genomföra ombyggnaden är att ta bort en av de allra viktigaste pusselbitarna i ansträngningen att göra Oskarshamn till en ännu mer attraktiv plats.
  Vad är din uppgift efter den viktiga ombyggnaden?
  – Att fortsätta skapa nya och utveckla befintliga mötesplatser som är nyttiga ut folkhälsosynvinkel.

  Okända sidor om Olof

  • Är besatt av sportbilar.
  • Dålig bilförare. ” Bättre att Louise kör”.
  • Kunde inte läsa riktigt förrän i årskurs fyra.Därefter superbra studieresultat.
  • Det charmiga ärret på höger kind, en frukt avmöte med taggtråd i unga år.
  • Teoretiskt en stjärna, praktisk, hmmm, sådär.
  • Huvudroll i Svenska Badmästarförbundetslivräddningsfilm

Unik småstad med stark industri- och energiprofil

Eldorado för ingenjörer, företag som satsar miljarder för framtiden, gasellföretag inom e-handel och världsunik forskning. Oskarshamn är en småstad med spännande inslag som gör att vi påminner om en mycket större stad. Och här behöver vi fler ingenjörer, tekniker och människor som vill vara med och utveckla våra arbetsplatser och bygga framtiden tillsammans med oss. Det bästa av allt är att det nu även händer grejer inom andra branscher. Bland annat har vi ett spännande gasellföretag i bygghemma.se och handeln växer med flera nyetableringar.

Oskarshamn är motorn i länets näringsliv

Läs mer om vårt näringsliv

Vi har storföretag som Kärnkraftverket OKG, Svensk kärnbränslehantering (SKB) och Liljeholmens som producerar ljus. I samma liga har vi Scania som är Kalmarläns största industri med sina 2000 anställda och SAFT som är världsledande på högteknologiska batterier. Vi har Elajo, som är ett ledande el- mekanik- och energiföretag och varför inte presentera Press Kogyo Sweden som är en av Sveriges ledande underleverantörer till tung fordonsindustri.

Stadskärnan under ombyggnad
Just nu händer det mycket inom handeln i Oskarshamn. Vi har de senaste åren ritat om handelskartan där både befintliga butiker har satsat på nya fräscha lokaler och ett antal nyetableringar har tagit plats. Parallellt pågår även planering för att utveckla den externa handeln och på det hela taget ser det bra ut inför framtiden.